Maine Coon

Kaikenkirjava kissa – Maine Coon

Teksti löytyy kokonaisuudessaan Suomen Maine Coon -kissojen www-sivuilta osoitteesta http://www.mainecoon.fi/maine-coon/

Maine Cooneja tavataan kaikissa väreissä ja väriyhdistelmissä, jotka ovat meille tuttuja kotikissastamme. Myös mahdolliset kuviot ovat samat kuin kotikissoilla: löytyy tiikereitä ja tabbyja valkoisilla laikuilla tai ilman; on olemassa myös yksivärisiä ilman valkoista ja valkoisten laikkujen kera.

Maine Coonit jaetaan Fife näyttelyissä 9 eri väriryhmään.
Väriharvinaisuuksiin kuuluvat vielä täysin valkoiset ja ns. savukissat, joiden peitinkarva ilmentää tiettyä väriä aluskarvan ollessa aina valkoinen. Värille ei aseteta mitään rajoituksia, ainoana toivomuksena on, että värien tulisi olla voimakkaita ja varsinkin ruskean tulisi olla lämmin. Vuoden 2008 alussa Fife-näyttelyissä aletaan arvostella myös turkin väritystä, josta maksimipisteet ovat 5 p.
Naamiokissojen väritystä ei kuitenkaan hyväksytä. Tassunpohjien ja nenän tulee valkoisilla ja punaisilla kissoilla olla vaaleanpunaiset, kun taas tummiin väreihin kuuluvat ruskeat tassunpohjat ja nenä.

Kiltti ja sosiaalinen sisäkissa

Maine Coonit ovat kilttejä, leikkisiä ja oppivaisia. Maine Coon kiintyy omistajaansa, ja sen hellyydenpuuskat ovat myrskyisän voimakkaita. Maine Coon tarvitsee huomiota ja leikkitoverin; ne pitävät siitä, että ympärillä on menoa ja meininkiä ja osaavat myös järjestää sitä. Yksin ollessaan ne pitkästyvät helposti. Maine Coonit ovatkin yleensä hyvin sosiaalisia ja elävät sovussa muiden kissojen ja koirienkin kanssa. Ei ole harvinaista, että Maine Coon -naaraat hoitavat yhdessä pentujaan, ja on jopa kuultu Maine Coon -isänkin osallistuneen pikku kisujen hoitoon.

Maine Coon sopii alkuperästään huolimatta hyvin sisäkissaksi. Kissaa ei kenenkään pitäisi päästää juoksentelemaan vapaasti, sillä vaara vaanii aina. Maine Coonin päästäminen vapaaksi ulos on erityisen vaarallista, sillä sen metsästysvaisto on voimakkaasti kehittynyt ja sen reviiri voi olla ällistyttävän suuri. Näin ollen se voi helposti kulkeutua hyvinkin kauaksi kotoaan. Maine Coonit pitävät kuitenkin ulkoilusta lasitetulla/verkoitetulla parvekkeella, ulkotarhassa tai valjaissa ulkoilemalla.

Maine Coonit ovat innokkaita kiipeilijöitä; onkin tärkeää, että sillä on käytettävissään korkea kiipeily/raapimispuu, jota pitkin kissa sujahtelee ylös alas – aina pää edellä. Maine Coonin leikit muistuttavat usein koiran leikkejä, se rakastaa kaikenlaisia takaa-ajo- sekä piilo- ja vaanimisleikkejä ja noutaa mielellään tavaroita.

Terveys

Jalostukseen käytettäviltä Maine Cooneilta on testattava ennen astutusta FeLV, FIV, HCM dna sekä tehtävä HCM-ultraus. Lisäksi siitoskissoilta on suositeltavaa testata veriryhmä, PKD (ultraus), HD (lonkat), SMA ja PKdef. Näistä kaikista löytyy kattava tietopaketti Maine Coon -yhdistyksen nettisivuilta: http://www.mainecoon.fi/terveys/